Porto

Van de redactie

Een stap in het diepe

Van de redactie

Een stap in het diepe

Het is zover. De eerste digitale versie van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde (TvO) is beschikbaar. Hiermee is het tijdperk van een papieren versie voorbij. In de laatste jaren hebben we als redactie hard gewerkt aan de totstandkoming van een blad dat qua inhoud voldoet aan het wensenpatroon van de grote en zeer diverse groep van specialisten ouderengeneeskunde. Na een lange zoektocht naar een juiste lay-out voor het digitale tijdschrift is er gekozen voor de vorm die u nu op uw scherm ziet. Met simpele kliks kunt u door het gehele tijdschrift surfen en aan het eind van elk artikel ziet u een korte inhoudsopgave, om u desgewenst naar een volgend artikel te leiden.

Een voordeel van een digitaal tijdschrift is dat er met andere media gecommuniceerd kan worden.
U vindt bijvoorbeeld in de bijdragen hyperlinks naar artikelen, die de onderbouwing van het gepubliceerde artikel kunnen verbeteren. Niet alleen platte tekst is mogelijk, maar ook het plaatsen van filmpjes bestaat tot de mogelijkheid. Al met al zal dit de lay-out en inhoud volgens de redactie doen verbeteren. Wilt u toch een papieren versie van één of meerdere artikelen? U kunt ieder artikel printen of delen door een van de buttons te gebruiken die onderaan het artikel staan (Deel dit artikel). Is het tijdschrift alleen voor specialisten ouderengeneeskunde? Nee. Mede doordat we nu overgegaan zijn op een digitale versie is het tijdschrift via de website van Verenso toegankelijk voor iedereen die zich bezighoudt met de ouderenzorg en -geneeskunde.

Deze nieuwe ontwikkeling biedt ons de mogelijkheid om nog eens goed te kijken wat we met het tijdschrift willen bereiken. Het tijdschrift is in eerste instantie bedoeld om de (wetenschappelijke) kennis van de specialisten ouderengeneeskunde te versterken. Hiervoor tracht de redactie artikelen te selecteren die een goede wetenschappelijke basis hebben. Maar ook willen we jonge en/of onervaren auteurs de gelegenheid geven om de eerste, vaak moeilijke, stappen te zetten voor het schrijven van artikelen. De redactie probeert voor deze doelgroep een ondersteunende partij te zijn.

Behalve wetenschap staat de actualiteit van gezondheidsontwikkeling op ons netvlies. Dit kan leiden tot discussies met auteurs of binnen een groep lezers. Als redactie willen we deze discussies een plaats geven in ons tijdschrift, waarbij we de bijdragen zo neutraal mogelijk beoordelen. Als redactie willen we graag een grotere interactie met de lezers stimuleren. Een eerste aanzet hiervoor is dat u gebruik kunt maken van het commentaarformulier dat onder elk artikel beschikbaar is.

Voor kopij zijn we afhankelijk van auteurs. Ik ben er van overtuigd dat er binnen onze doelgroep van specialisten ouderengeneeskunde veel diverse kennis is, die nu helaas niet breed gedeeld wordt. Ik daag deze deskundigen dan ook uit om de pen op te pakken en artikelen in te sturen. Mocht u hulp wensen bij het opstellen van een bijdrage, dan kunnen de redactieleden u daarbij ondersteunen.

Ik daag de deskundigen dan ook uit

om de pen op te pakken en artikelen in te sturen


Een grote stap in het diepe. Zo voelt deze eerste versie. Hebben we het juiste format? Moet de inhoud anders? Deze digitale ontwikkeling roept veel vragen op. Om voor de specialisten ouderengeneeskunde en andere lezers tot een zo optimaal mogelijk blad te komen, zijn we afhankelijk van reacties en ideeën die tot de verbetering van de inhoud van het tijdschrift kunnen leiden. Schroom niet deze aan ons te melden. U kunt dit doen door een e-mail te sturen naar redactie@verenso.nl of naar de hoofdredacteur.

Ik wens u veel leesplezier en kijk uit naar uw reactie.

Deel dit artikel

Reacties

 • Sa'eeda Versluis 04/09/2014 5:37pm (5 jaren geleden)

  Complimenten voor het nieuwe digitale TvO. Leest prettig, klikt makkelijk door en een reactie is zo geplaatst. Op de ipad soms wat kleine lastigheidjes, bv dat titel van de pagina over het pop-up menu valt. Gelukkig snel verholpen door naar beneden te scrollen. En gelukkig staat het menu ook onderaan, hoef je niet weer terug nar boven na het lezen va een artikel. Gefeliciteerd met het resultaat!!

 • Raymond Koo 27/08/2014 9:56pm (5 jaren geleden)

  Alle lof voor het vernieuwde TvO. Het maakt, voor zover ik nu kan beoordelen, maximaal gebruik van wat de digitale wereld ons biedt. Belangrijk daarbij is dat de navigatie heel goed lijkt te werken en dat is bijzonder prettig. De integratie met websites is ook super. Als early adapter van de iPad is papier voor mij hoofdzakelijk nog weggelegd voor het lezen van een goed boek (al kan dat ook prima digitaal).

 • Wilco Achterberg 27/08/2014 4:27pm (5 jaren geleden)

  Het is een genoegen om te zien, dat een eerste versie van een digitaal tijdschrift er al zo goed uitziet! De SO, en ook het lijfblad van de SO, gaat duidelijk met haar tijd mee, en laten we hopen dat dit zowel binnen onze eigen beroepsgroep, als ook buiten onze kleine kring, leidt tot een hogere beschikbaarheid en bekendheid van relevant onderzoek binnen de ouderengeneeskunde! Groot voordeel van web-based: je kunt het meten (hits, downloads etc)- dus suggesties: over een jaar een artikel mbt bekendheid en gebruik van dit medium?? Natuurlijk ook kijken naar de nadelen van het verdwijnen van de hard-cover, dat altijd zo uitnodigend op de deurmat viel.... hartelijke groet wilco achterberg

 • Frank Hoek 27/08/2014 3:55pm (5 jaren geleden)

  Het is even wennen om TvO digitaal te lezen, maar uiteindelijk zie ik veel voordelen. Wat waarschijnlijk niet gaat wennen is het gekozen lettertype met vette (onder andere i, j, l) en standaard karakters. Het lijkt alsof de tonercartridge van de printer bijna leeg is. Graag jullie aandacht hiervoor. Frank Hoek

Plaats een reactie

Het is op dit moment niet mogelijk om reacties te plaatsen. Excuses voor het ongemak.