Porto

Ouderengeneeskunde 2.0

Ouderengeneeskunde 2.0

Ouderengeneeskunde & social media
In deze rubriek in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde nieuws en wetenswaardigheden uit de wereld van internet, apps en sociale media. Tips voor deze rubriek? Mail of tweet! 


Tips & tricks

App: Risicoscan Ouderenzorg

Vilans heeft een app ontwikkeld waarmee zorgmedewerkers in de ouderenzorg eenvoudig gezondheidsrisico’s bij ouderen kunnen signaleren. De app is gebaseerd op de Verkorte Checklist Veilige Zorg van Zorg voor Beter en geeft suggesties voor vervolgacties en praktische adviezen om de zorg te verbeteren. Deze kunnen dan vervolgens in PDF vorm worden gemaild en bijvoorbeeld in het ECD van de cliënt worden gehangen.

De app werkt via het beantwoorden van vragen op het gebied van ondervoeding, medicatiefouten, mondproblemen, huidletsel, incontinentie, depressie en vallen en geeft gebaseerd op de antwoorden aan of er een verhoogd risico bestaat en of er afgeleide gezondheidsrisico’s zijn.

Schuurmans sameng2

 

Volgens Zorg voor Beter is de App de eerste 3 maanden gratis. Noch op de website, noch in de beide appstores (Google Play en iTunes) is echter terugvinden wat de kosten zijn na die tijd en ook binnen de app wordt niets vermeld over het aankopen van een abonnement. Dit blijft dus nog een onduidelijk punt. 

De app is beschikbaar voor Android en iOS en werkt heel intuïtief via het beantwoorden van vragen op het gebied van ondervoeding, medicatiefouten, mondproblemen, huidletsel, incontinentie, depressie en vallen en geeft gebaseerd op de antwoorden aan of er een verhoogd risico bestaat en of er afgeleide gezondheidsrisico’s zijn. Je kunt er ook voor kiezen om alleen 1 domein van de checklist te verkennen De vragen worden gesteld vanuit het oogpunt van de cliënt. Dit betekent dat bijvoorbeeld de vragen over het risico op medicatiefouten bij een PG-bewoner sowieso veelal als JA worden gescoord, want die kan immers de verpakking niet lezen en is geneigd om zijn medicatie te vergeten. Het valt me tevens op dat de vervolgacties bij ieder domein dezelfde generieke adviezen zijn, zoals ‘vertel de cliënt dat er een gezondheidsrisico is’ en ‘vul een checklist in’ (zonder een suggestie welke checklist geschikt is). Bij de tips staan wel meer toegepaste items, zoals: ‘spoor de cliënt aan om naar buiten te gaan’ indien er een risico is op depressie. Dit is allemaal zo algemeen, dat ik me niet kan voorstellen dat je dit zo in het ECD van een cliënt opneemt. Hier zal toch een vertaling naar de cliënt tussen moeten zitten. Los van dit toch wat te algemene adviserende aspect is de app als signaleringshulpmiddel, het basisdoel, prima geschikt.

Op de website van Zorg voor Beter benadrukt Tineke van Sprundel, beleidsmedewerker bij ActiZ, om de app als hulpmiddel in te zetten en niet als doel.

Natuurlijk is er ook een introductiefilmpje over de app gemaakt:

 

Nieuw: Periscope

Periscope schuurmans

Twitter heeft onlangs een nieuwe dienst gelanceerd: Periscope. Wil je iets live delen met je volgers, via Periscope stuur je het eenvoudig de ether in. Log in met je twitter account en je krijgt direct een overzicht van twitteraars die je al volgt, die ook actief zijn op Periscope. Je kunt ook andere mensen volgen. Zodra een van hen live gaat met een uitzending, krijg je een bericht. Uitzendingen blijven 24 uur bewaard en worden daarna verwijderd. Je hebt dus 1 dag de tijd om iets terug te kijken als je een uitzending hebt gemist.

Natuurlijk levert Persicope een heleboel nonsens uitzendingen op, maar ook hele mooie dingen. Terwijl ik dit typ is Roland Garros in volle gang (insiders zullen weten dat ik een enorme tennisfan ben!) en Periscope blijkt in opmars als handig hulpmiddel om bijvoorbeeld live trainingen te streamen (het Adidas team is bijvoorbeeld actief met het delen van beelden) en als Q&A tijdens en na wedstrijden. Zo is oud-speelster en TV-commentator Rennae Stubbs iedere avond in de lucht met een Q&A over Roland Garros, waarbij je als kijker eenvoudig vragen kunt stellen door het typen van je vraag (in basis vergelijkbaar met Whatsapp), waarna zij ze in beeld ziet verschijnen en live antwoord geeft. Erg leuk en vernieuwend. Andere voorbeelden zijn een kijkje in de pitstraat tijdens autosport evenementen en een kijkje achter de schermen bij nieuwsuitzendingen. BBC Sport is bijvoorbeeld actief met korte voorbeschouwende items met hun presentatoren. Op medisch gebied heb ik al een aantal livestreams van seminars voorbij zien komen. In dit artikel in het ejournal Healthcare Engagement Strategy wordt gebrainstormd over gebruik van Periscope in de gezondheidszorg.

Er komen intussen ook juridische en commerciële bezwaren naar voren rondom Persicope. Zo kwam de schrijvende pers in opstand toen het tennistoernooi van Rome besloot om persconferenties van spelers live te streamen via Periscope en staan er intussen diverse artikelen op internet over ‘legal issues’ bij het gebruik van dit soort livestreaming diensten. Zoals dit artikel op Adweek. Lees je dus eerst goed in, voordat je zelf begint als ‘broadcaster’ op Periscope.

Persicope is op dit moment alleen nog beschikbaar voor iOS. Een Android app is volgens de bedenkers in de maak. Het is wel mogelijk om beelden in een webbrowser te bekijken via de unieke link van een uitzending. Je kunt dan echter niet deelnemen aan de eventuele chat.

Deel dit artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Het is op dit moment niet mogelijk om reacties te plaatsen. Excuses voor het ongemak.