Porto

Boekbespreking: Zó werkt de ouderenzorg

Boekbespreking: Zó werkt de ouderenzorg

De ouderenzorg is de afgelopen jaren veranderd en staat volop in de belangstelling door discussies over kwaliteit en een tekort aan personeel. Toch is het voor velen onduidelijk hoe de zorg voor ouderen in Nederland precies is georganiseerd. En dat terwijl er in 2016 bijna 28 miljard euro in de ouderenzorg werd uitgegeven en er 376.000 mensen in deze sector werken.

Zó werkt de ouderenzorg geeft – met korte teksten en heldere visualisaties (fraai verzorgd) – inzicht in het complexe speelveld van de ouderenzorg. Ben je als specialist ouderengeneeskunde (in spe) op zoek naar antwoorden op vragen over de organisatie, wetgeving en financiering van de ouderenzorg: grote kans dat je in dit boek het antwoord vindt.

Hoeveel ouderen krijgen ondersteuning thuis? Wat geven we uit aan verpleeghuiszorg? Hoeveel 65-plussers zijn zélf mantelzorger? Welke wetten vergoeden het eerstelijnsverblijf of palliatief-terminale zorg? Wie verlenen zorg aan ouderen en welke partijen zijn actief in de ouderenzorg?

In Zó werkt de ouderenzorg staat het antwoord op deze en vele andere vragen. Je vindt er informatie over de verschillende vormen van ouderenzorg en welke wetten de vergoeding ervan regelen, over welke zorg ouderen daadwerkelijk krijgen en wat de ontwikkeling is op de arbeidsmarkt van bijvoorbeeld verzorgenden en verpleegkundigen en van specialisten ouderengeneeskunde.

Het is een zeer informatief boek, dat prettig leest en ‘kijkt’, voor de specialist ouderengeneeskunde (in spe) die meer wil weten over de zorg voor ouderen en die zich er iedere dag middenin begeeft. Een risico is dat de geboden informatie in dit snel veranderende zorgveld snel verouderd: daar wordt door updates van de digitale informatie op de website van De Argumentenfabriek aan tegemoet gekomen.

Zó werkt de ouderenzorg is beschikbaar op papier en als e-boek en is een uitgave van Platform Zó werkt de zorg, waarin Verenso, SOON en SBOH samenwerkten met AAG, ActiZ, ANBO, Prismant, Vilans en VWS.

Praktische informatie

Zó werkt de ouderenzorg is verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen: https://www.argumentenfabriek.nl/nl/producten-kopen-of-gratis-downloaden/. Het boek kost €20,00, het e-book (geschikt voor laptops en tablet) kost €10,00.

Deel dit artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Plaats een reactie

Het is op dit moment niet mogelijk om reacties te plaatsen. Excuses voor het ongemak.